TRY

Tam Versiyon: Yıkanmak, Denize Girmek, Sakız Çiğnemek orucu bozar mı?
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Yıkanmak, Denize Girmek Orucu Bozar mı?
Ağızdan ve burundan dimağa veya mideye su kaçırmamak şartıyla, yıkanmak orucu bozmaz. Yalnız İmam-ı Azam serinlemek için suya girmeyi veya yaş elbiseye sarılmayı mekruh saymıştır. Ebu Yusuf'a göre değildir. Allah Resulü oruçlu iken hararetini gidermek için başına su dökmüştür. Ancak denize veya nehre girip de uzun müddet yüzülecek olursa çok büyük bir ihtimalle mideye veya dimağa su kaçar. Böylecede oruç bozulur.
--------------------------------------------------------------------------------
Sakız Çiğnemek Orucu Bozar mı?
Oruçlu bir kimsenin evvelce çiğnenmiş olan sakızı çiğnemesi mekruh olup, yeni alınmış bir sakızı çiğnemesi ise asla caiz değildir. Hele içinde tat ve koku bulunan çikletleri çiğnemek ise oruç için tehlikelidir.
Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur.
--------------------------------------------------------------------------------

Alıntı:
Yıkanmak, Denize Girmek Orucu Bozar mı?
Ağızdan ve burundan dimağa veya mideye su kaçırmamak şartıyla, yıkanmak orucu bozmaz. Yalnız İmam-ı Azam serinlemek için suya girmeyi veya yaş elbiseye sarılmayı mekruh saymıştır. Ebu Yusuf'a göre değildir. Allah Resulü oruçlu iken hararetini gidermek için başına su dökmüştür. Ancak denize veya nehre girip de uzun müddet yüzülecek olursa çok büyük bir ihtimalle mideye veya dimağa su kaçar. Böylecede oruç bozulur.
Sakız Çiğnemek Orucu Bozar mı?
Oruçlu bir kimsenin evvelce çiğnenmiş olan sakızı çiğnemesi mekruh olup, yeni alınmış bir sakızı çiğnemesi ise asla caiz değildir. Hele içinde tat ve koku bulunan çikletleri çiğnemek ise oruç için tehlikelidir.
Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur.

keske bir kaynak gösterseydiniz cünkü ben size katilmiyorum sadece mideye giden su degil tendeki deliklerdende vücut su cektigi icin suya girmek orucu kesinlikle bozam (istisna durumlar haric).

sakiz olayina gelincede cignenmis olsada yeni olsada sakiz cignemek orucla bagdasmaz bozak cünkü neden sakiz cigniyorsun? canin istiyor, o zaman iradene hakim ol cigb´neme zaten sakin mideyu sulandirip aclik hirsinida artirir...

Kaynak için: http://www.tryorum.com/2007-ramazan-ramazan-ozel-bolumu/53532-ramazan-ozel-bolumu-hakkinda.html

1. Ağız veya burundan içeri su girip yutmadıkça, oruçlu bir kimsenin yıkanması orucuna zarar vermez. Dikkat edilmesi gereken mideye su kaçırmamaktır. Aynı şekilde yüzmekte orucu bozmaz. Ayrıca Hz. Aişe, Peygamber efendimiz (s.a.v)'ın imsak vaktinden önce yıkandığını söylemiştir. Bunla ilgili detay için; Buhârî, Savm, 25; Müslim, Sıyam, 76; Ebû Dâvûd, Savm, 36

2. Daha önce çiğnenmiş tatsız sakızlarda, tat ve katkı maddesi yok ise çiğnense dahi vücuda hiçbir şekilde tat ve zevk vermez. Oruçlu bir kimse tatsız ve katkı maddesi olmayan bir sakızı daha öncede çiğnemiş ve gün içinde oruçlu ikende çiğneyecekse bunun zararı yoktur. Çünkü çiğnediği sakız sadece ağızındadır.
banyo degilde kök sakızı yani dogal sakız orucu bozmaz diye duymuştum ama sonuçta bi sakız orucu sakatlamaya ne gerek var birazdaha sabrederek demi ama
tamam cemertem aciklamalariniz icin tesekkür ederim ama ben yinede kendi ögrendigimi ve bildigimi uygulamaya kararliyim..

iyi calismalar

Alıntı:
keske bir kaynak gösterseydiniz cünkü ben size katilmiyorum sadece mideye giden su degil tendeki deliklerdende vücut su cektigi icin suya girmek orucu kesinlikle bozam (istisna durumlar haric).

sakiz olayina gelincede cignenmis olsada yeni olsada sakiz cignemek orucla bagdasmaz bozak cünkü neden sakiz cigniyorsun? canin istiyor, o zaman iradene hakim ol cigb´neme zaten sakin mideyu sulandirip aclik hirsinida artirir...

Selam kardeşim,evet tartışılır bir konu ve ben de fikrimi söylemek istedim.Fikir derken benim aklıma yatan yani yanlış anlaşılmasın
Suya girmek derken denizi kastediyorsan evet ister istemez ağzımıza su kaçtığını hepimiz biliriz ve şu por meselesine de sonuna kadar katılıyorum.
Ancak banyo etmeyi kastediyorsan bana göre bozmaz.Bir düşün işe gitmişsin ,zorlu tozlu veya yağlı bir iş.Eve geliyosun (evet mesai saat 5 te biter ama bu sadece bir örnek) elin kolun başın pis bir halde mi oturursun,misafir ağırlarsın ya da bir yere gdersin?
Hz.Muhammed(sav) ne demiş; "Kolaylaştırınız,zorlaştırmayınız,müjdeleyiniz,nef ret ettirmeyiniz..."

İyi bayramlar tüm ForumTi ailesine

Referans URL