Artık ellerinizi kullanmadan internette sörf yapmanız mümkün. 'New Scientist'in haberine göre, Kanadalı bir bilim adamının geliştirdiği sistem sayesinde 'mouse' olarak insan gözü ve burnu kullanılabilecek.
Merkezi Kanada'nın başkenti Ottowa'da bulunan Bilgisayar Teknolojisi Enstitüsü'nde görevli Rus asıllı Dmitry Gorodnichy'nin icat ettiği sistem, bir kamera (webcam) yardımıyla gözün ve burnun hareketlerinin algılanıp bir USB port aracılığıyla bilgisayara komut olarak iletilmesi ilkesine dayanıyor.
Sağ göz sağ klik
Gorodnichy'nin sisteminde, kullanıcı burnunu imleç (cursor) gibi kullanabilirken, sol gözünü kırptığında, farenin sol tuşuna tıklamakla aynı işlevi görüyor. Sağ göz kırpıldığında da sağ tuş tıklanmış oluyor.
Geliştirdiği sistem sayesinde sakatların ve oyun tutkunlarının bilgisayar kullanmalarının çok kolaylaşacağını belirten mucit Gorodnichy, burun imleçli icadına 'Nouse' (İngilizce karşılığı 'Nose' ve 'Mouse'un karışımı) adını verdi.
Analistler ikircikli
Teknoloji analistleri ise yeni sistemin kullanılabilirliği konusunda çeşitli görüşler dile getiriyorlar. Bazı uzmanlar, icadı ahmakça bulduklarını belirterek, insanların bunu kullanamayacaklarını kaydediyor.
Kimileri, sistemin klavye ve fare ile birlikte kullanılabileceğini savunurken, kimileri de sistemin kullanılabilirliğinden emin olmadıklarını söylüyor.